Tajniki aromatycznych przypraw korzennych
Przyprawy nadają potrawom wspaniały aromat i poprawiają ich smak. Pozyskiwane są w egzotycznych zakątkach świata, z tropikalnych drzew lub pnączy. Poznaj ciekawostki na temat najpopularniejszych korzennych dodatków.
Cynamon
Otrzymywany jest z kory drzewa cynamonowca, uważanego za najstarsze drzewo świata. W medycynie ludowej cynamon używany jest jako środek przeciw przeziębieniom, poprawiający trawienie, wzmacniający serce i odporność. Silnie pobudza apetyt, być może dlatego jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Olejek cynamonowy stosowany jest również do wyrobu kosmetyków.
Gałka muszkatołowa
Tarta lub zmielona nadaje deserom i potrawom niepowtarzalny smak. Cieszy się prozdrowotnymi właściwościami, gdyż łagodzi stany zapalne oskrzeli, usuwa wzdęcia i uspokaja. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach- powyżej 5 gramów- jest toksyczna. Może wywoływać senność lub powodować halucynacje.
Goździki
Należą do najstarszych znanych przypraw. Rozgryziony goździk ma lekko piekący smak, lecz łagodzi ból zębów i odświeża oddech po zjedzeniu czosnku. Olejek goździkowy przeciwdziała gromadzeniu się wolnych rodników, więc ma działanie antynowotworowe. Kilka goździków w towarzystwie świeżej pomarańczy napełnia pomieszczenia przyjemnym zapachem.
Anyż
Dzięki właściwościach wykrztuśnych łagodzi chrypkę i ból gardła. Wskazany jest także podczas zaparć, bólów brzucha oraz kolkach u niemowląt i małych dzieci, gdyż działa rozkurczowo. Anyż cieszy się uznaniem pośród matek karmiących, ponieważ pobudza wydzielanie mleka.