Tajniki aromatycznych przypraw korzennych

Przyprawy nadają potrawom wspaniały aromat i poprawiają ich smak. Pozyskiwane są w egzotycznych zakątkach świata, z tropikalnych drzew lub pnączy. Poznaj ciekawostki na temat najpopularniejszych korzennych dodatków.

Cynamon

Otrzymywany jest z kory drzewa cynamonowca, uważanego za najstarsze drzewo świata. W medycynie ludowej cynamon używany jest jako środek przeciw przeziębieniom, poprawiający trawienie, wzmacniający serce i odporność. Silnie pobudza apetyt, być może dlatego jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Olejek cynamonowy stosowany jest również do wyrobu kosmetyków.

Gałka muszkatołowa

Tarta lub zmielona nadaje deserom i potrawom niepowtarzalny smak. Cieszy się prozdrowotnymi właściwościami, gdyż łagodzi stany zapalne oskrzeli, usuwa wzdęcia i uspokaja. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach- powyżej 5 gramów- jest toksyczna. Może wywoływać senność lub powodować halucynacje.

Goździki

Należą do najstarszych znanych przypraw. Rozgryziony goździk ma lekko piekący smak, lecz łagodzi ból zębów i odświeża oddech po zjedzeniu czosnku. Olejek goździkowy przeciwdziała gromadzeniu się wolnych rodników, więc ma działanie antynowotworowe. Kilka goździków w towarzystwie świeżej pomarańczy napełnia pomieszczenia przyjemnym zapachem.

Anyż

Dzięki właściwościach wykrztuśnych łagodzi chrypkę i ból gardła. Wskazany jest także podczas zaparć, bólów brzucha oraz kolkach u niemowląt i małych dzieci, gdyż działa rozkurczowo. Anyż cieszy się uznaniem pośród matek karmiących, ponieważ pobudza wydzielanie mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *