Poznaj wszechstronność cytryny
Jej walory ceniono już w osiemnastym wieku. Sokiem z cytryny i jej skórką doprawia się rozmaite potrawy, soki i desery. Czy znasz wszystkie zastosowania tego cytrusa?
Cytryna dla zdrowia i urody
Owoc cytryny wspomaga naszą dietę, gdyż średnia sztuka zawiera jedynie 15 kalorii. Ponadto sok z cytryny działa odkażająco, oczyszcza krew, a wypity przed jedzeniem poprawia trawienie. Oprócz witamin C, A i B zawiera kwas foliowy oraz potas. Cytrus ma właściwości przeciwszkorbutowe, ponieważ jest to choroba wywołana niedoborem witaminy C. Kwas cytrynowy wspomaga wchłanianie wapnia w jelicie, a także ułatwia wydalanie z organizmu metali ciężkich. Sok z cytryny ma szerokie zastosowanie w kosmetologii, ponieważ matowi tłustą skórę twarzy i rozjaśnia przebarwienia. Często jest składnikiem wielu kremów nawilżających i balsamów, gdyż wygładza skórę dłoni i kolan. Zawarta w nim witamina C wspomaga prawidłowy wzrost włosów i paznokci.
Wypróbuj przepis na zupę cytrynową
Być może jesteś zaskoczony cytryną w takim wydaniu, jednak zapewniamy, że ten smak cię zadowoli. Do przyrządzenia najprostszej zupy cytrynowej potrzebujemy dojrzałą cytrynę, którą razem ze skórką kroimy w kostkę i pokrojoną wrzucamy do litra gotowego rosołu. Wywar doprawiamy sokiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy gęstą śmietanę. Gotową zupę możemy podać z ryżem lub grzankami, udekorowaną plasterkiem cytryny i zieleniną.