Tajniki parzenia herbaty

Parzenie herbaty uznawane jest jako wyjątkową sztukę, wymagającą dokładności i opanowania. Istnieje wiele zasad, mówiących jak prawidłowo przyrządzać napary. Poznaj te tajniki i ciesz się idealną filiżanką herbaty- nawet tej z torebki!

Zapomnij o zaparzaczkach do herbaty! Do zaparzania powinien służyć czajniczek, w którym liście herbaty muszą swobodnie pływać i wchodzić w kontakt z wodą. Wszystkie kulkowe zaparzaczki zabierają cały bezcenny aromat herbaty. Warto również pamiętać, że nie powinno się używać tych samych naczyń do parzenia herbaty i kawy.

Sposób zaparzania herbaty z torebki jest zgodny z zasadami zaparzania herbaty liściastej. Największym błędem, popełnianym najczęściej w restauracjach, jest podawanie w czajniczku lub szklance letniej wody, a obok torebkę herbaty. Torebki należy zalewać zagotowaną wodą- nigdy wrzątkiem! Ilość wody ma znaczenie, jednak jest kwestią zależną od gustu i wyczucia. Dolewając gorącej wody do wcześniej zaparzonej herbaty, osłabiamy jej smak.

Kubek z torebką należy przykryć spodeczkiem, uzyskując efekt czajniczka- w niezakrytym kubku temperatura spada i herbata nie zdąży się zaparzyć. Na opakowaniach herbat zwykle widnieje informacja, że 5 minut to maksymalny czas parzenia. Według ogólnej zasady, do 2 minut herbata będzie aromatyczna, do 4 minut straci aromat, lecz zyska smak, natomiast po 5 minutach będzie gorzka. Jednak herbaty w torebkach należy parzyć krótko- nawet do 30 sekund.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *